Vi äter oss friska

När beskedet från sjukvården om MS kom bestämde vi oss för att förändra vår livsstil. Vi började med kosten. Frågan ställdes till och med rakt ut till sjuksköterskan: Kan vi påverka förloppet genom att äta annorlunda? Svaret blev "Nej då, det går så bra att äta som vanligt". Redan innan hon svarade visste jag vad hon skulle säga, och jag visste att hon skulle ha fel.
 
Startskottet gick i oktober 2015. Vi läste på, frågade de redan pålästa, testade, läste på lite till, gick på informationsmöten och föreläsningar, och testade ännu mer. Idag, i augusti 2016, 10 månader senare är vi äntligen på banan. Här är några saker vi gör för att kunna äta oss friska:
- Undviker gluten, laktos och socker. 
- Dryck till maten är alltid vatten, aldrig komjölk.
- Lagar maten med riktigt smör, samt äter bra fetter
- Väljer sötpotatis, quinoa, hirs och lite bovete framför pasta, potatis och majs.
- Äter massor av olika grönsaker, frukter, frön och nötter.
- Utesluter korv och fläskkött. Istället äter vi kyckling, fisk och lite nötkött. Samtidigt som vi minskat den delen rejält på tallriken.
- Väljer ekologiskt och krav så långt det är möjligt.
- Undviker konservburkar av metall.
Vi har dessutom hivat mikrovågsugnen.
 
Tur i oturen visade sig lilla Loke reagera starkt negativt på gluten, och det hjälpte oss att vara extra tuffa med att utesluta det redan från start. 
 
Såhär kan en typisk middagstallrik se ut hemma hos oss:
 
Vi möter förvånansvärt mycket motstånd och negativitet när vi berättar om vår kost. Jag vet inte vad det kan bero på, och ärligt talat bryr jag mig inte. För vi mår bra av det här och det är det enda som räknas.
 
Visste du förresten att gluten användes som tapetklister förr i tiden?

Kommentarer:

1 Ola:

skriven

Starkt Anna-Karin.
Ja maten vi äter varenda dag kan verkligen göra skillnad. Att äta sig sjuk eller att äta sig frisk. Det är tydligt att ni valt det senare.

Kommentera här: